PLASTICportál - Online műanyagipari fórum

TOOL-TEMP© termékek: Szerszámtemperálók 3 kW- 150 kW fűtőteljesítménnyel Zárt rendszerű vízhűtők 5 kW- 600 kW hűtőteljesítménnyel Zárt rendszerű vízhűtőtornyok Kondicionáló fürdők poliamid alkatrészek kezeléséhez Ipari vízkezelő rendszerek vízkő, alga és biofilm ellen

H-8083 Csákvár, Paulini B. u. 11.
Tel/Fax: 22/300-224 Mobil: 30/530-1385
E-mail:
info@purchasing-office.hu
Web:
http://www.tool-temp.hu
Skype:
tooltemphungary

Hirdo Master Kft

EQUES Coatings
EQUES Coatings NL-5349 Oss, Kantsingel 60.

Innovatív festékrendszerek Víz- és oldószerbázisú festékek minden műanyag- és fémalkatrészekre (polypropilén, HIPS anyagra is)

Hő-, élelmiszerálló és UV-festékrendszerek

Tel.: +31 412 664 000
Fax: +31 412 644 210
Magyar képv.: +36 30 530 1385
http://www.eques.nl

MOL óriás petrolkémiai beruházás a láthatáron

2017-07-20 12:30:05
A Mol Nyrt. bejelentette, hogy 1 milliárd dollárt (csaknem 300 milliárd forintot) költ egy új petrolkémiai technológiára. Az integrált poliol-gyártás nagy előnye, hogy nincs ilyen a kelet-közép-európai régióban, pedig az autóipar lelkesen fogyasztja a poliolból készíthető minőségi műanyagokat.

A Mol Nyrt. bejelentésének talán nem is az a legfontosabb eleme, hogy hatalmas petrolkémiai beruházásba fog a cég hanem az, hogy a magyar multi egy valóban értékes licenc közelébe jutott.

A poliolok, a poliuretán műanyagok egyik összetevőjeként, ezeket elsősorban az autóipar, az építőipar és a bútoripar hasznosítja, integrált poliolgyártó nincs a kelet-közép-európai régióban. Noha felhasználó bőven lenne, elég, ha a szlovák, vagy a magyar autóiparra gondolunk, amelyek e két ország gazdaságát alapvetően dominálják. Vagyis, ha elkészül a sokféle kockázatot is rejtő beruházás, akkor nagy kereslet lehet a termékekre.

A Mol most német cégekkel, így az Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatokkal írt alá szerződést a licencekről, míg a tervezési és kivitelezési munkálatokhoz a világ legnagyobb vegyipari processing cégét, vagyis az amerikai Fluort bízta meg.

Pletser Tamás, az Erste olajipari elemzője szerint a fejlesztés jó irány, korábban már a kazincbarcikai BorsodChem is próbálkozott belépni erre a piacra, a kérdés csak az, hogy a Mol „bátrabb” megközelítése mennyire lesz zökkenőmentes. Mire gondolunk? A környék más nagy, integrált olajipari vállalatai, például a lengyel PKN Orlen más stratégiát választottak. A lengyelek például összeálltak Európa legnagyobb vegyipari cégével, a holland LyondellBasell nevű társasággal. Létrehoztak egy vegyes vállalatot és azóta úgy fejlesztenek, hogy a hollandok, akik már tucatnyi petrolkémiai gyárat felépítettek, összefogják a technológiai feladatokat.

A Mol más irányt vett, licencet szerez, saját fejlesztésbe fog. Ez operáció szempontjából kockázatosabb egyedül, illetve egyedileg összeválogatott partnerekkel, tanácsadókkal kell sok mindent kitalálni, megszervezni, de van egy nagy előnye, a szabadság.

Vagyis a cég önállóan indulhat új irányok felé, nem kell igazodni a nagy partner nemzetközi munkamegosztásához.

Maga az irány nem meglepő, a globális upstream (kutatás-kitermelés) helyett inkább a regionális fókuszú downstream (feldolgozás-kereskedelem) irányába tette a súlyokat a MOL stratégiája.

Nagyon leegyszerűsítve ez arról szólt, hogy megpróbálhatunk a világon mindenfelé, így az Északi-tengeren akár, vagy a Közel-Keleten is olajat keresni és termelni, de lehet, hogy ebben nincs versenyelőnyünk, míg a regionális értékláncokban, például a petrolkémiai termékekben nagyobb lehet a helyzeti előnyünk. A mostani bejelentés szerint a poliol-gyártáshoz ugyan még nem az összes licencet szerezte meg a Mol, és azt kívülről nehéz felmérni, hogy pontosan hol tart a cég, de talán a neheze már megvan,

A közlemény nem szól erről, de logikailag ez a gyár csak Tiszaújvárosban képzelhető el. És azt gondoljuk, hogy a beruházást Molnár József, a Molt vezető triumvirátus egyik tagja (vezérigazgató) fogja majd össze. Érdekes a tervezés és a mérnöki munkák kérdése is, ezt az amerikai Fluor végzi majd. A közlemény nem szól a nemrégiben a Mol által megvásárolt OT Industries szerepéről, pedig a tavalyi dealnél arról lehetett hallani, hogy a tervező és kivitelező céget éppen a nagy petrolkémiai beruházási lendület miatt vette meg a társaság.

Ami a technológiát illeti, annak „szívét” a közlemény szerint a Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatok által kifejlesztett, környezetbarát propilén-oxid gyártás képezi. Az ipari létesítmény évente 200 ezer tonna propilén-oxidot termel majd, és a Mol ezt alakítja majd poliol termékké. A komplexum több létesítményből áll majd: a propilén-oxid üzemen kívül több poliol gyártósorból és számos, az üzemek működéséhez szükséges kiszolgáló létesítményből.

A Mol 2030-as hosszú távú stratégiája alapján 2017-2021 között összesen 1,9 milliárd dollár értékben szándékozik beruházni a petrolkémiai üzletágban. A technológiai kapcsolódások miatt elképzelhető, hogy a beruházások elkészülte után a Mol-csoport és a BorsodChem kapcsolata is kiszélesedik.

Admin
2017-07-20

Nyomtatás Nyomtatás Lap teteje   Lap teteje Vissza Vissza
Belépés
Azonosító:
Jelszó:

Műszer- és méréstechnikai szaktanácsadás

All for plastic and rubber

hirdetés

Ampacet Corporation

AMPACET CORPORATION
WARSAW MANUFACTURING PLANT WAREHOUSING FACILITY
Ul. Matuszewska 14,
03-876 Warszawa,
Poland
Tel: (+48) 22 332 35 20 (english),
Tel: (+48) 609 537 000 (magyar),
Fax: (+48) 22 332 35 24
www.ampacet.com

További részletek»»
H-000040

Expert of Mould Conception and Injection Process

BOURBON AP Nitra, s.r.o.

Place of work
Čab 280, Čab-Lahne, 951 24 Nové Sady, Nitra, Dolný Kubín, Abroad - Others

Contract type
full-time

Start date
upon agreement

Salary offered (gross)
interesting salary conditions

Company address

BOURBON AP Nitra, s.r.o.
Čab 280, Čab-Lahne
951 24 Nové Sady

Contact

Contact person: Alica Kudláčová
Tel.: 037/792 11 18
E-mail: send CV

Send CV to the company

H-000039

Compaund LDPE muanyag

Eladó Compaund LDPE muanyag - alkalmas vékonyabb fólia gyártására. Compaund alkalmas vastagabb fóliák gyártására is. Alkalmas cső gyártására is. MFR 190 ° / 5,00 kg ISO 1133-1199, 1 - 3 g / 10 perc

Kontakt: Beáta ®eltvayová, e-mail:plastics@ekolumi.sk, telefon: +421 903 990 001

H-000038

LDPE, HDPE, PP granulátum

Kategória: Alapanyag

Versenyképes áron LDPE, HDPE, PP granulátumot kínálunk! Többféle típus, mennyiség, kiszerelés elérhető áron.

Kapcsolat: Ing. Vlastimil Kolárik, ker. vezető, GSM: + 421 905 606 443, vkolarik@uniplast.sk