Rekord eredmények a TVK-nál

2015-02-24 07:41:34
A MOL önkéntes felvásárlási ajánlata után a TVK eredménye nagyot javult.

Az olajárak összeomlása erősítette a TVK üzemi eredményeit, a negyedik negyedév a korábbiaknál is erősebb lett: a társaság soha nem látott mértékű, 20 milliárd forint feletti EBITDA-t termelt az időszak során. A készpénztermelés szintén jelentős volt, aminek köszönhetően a nettó hitelállomány jelentősen visszaesett. Ebből a korábbi kisbefektetők már nem részesednek, a MOL ugyanis vételi ajánlatot tett a közkézen forgó részvényekre, a törvényileg meghatározott minimum áron, a 2013-as évi egy részvényre jutó saját tőke értékén. Auditált számok ugyan még nem ismertek, de a negyedéves jelentés mérlegében szereplő saját tőke érték az előbbinél mintegy 20 százalékkal magasabb.

A negyedév során a társaság eredményeit az alábbi külső tényezők befolyásolták leginkább:



1. alapanyag-és végtermék-árak: a TVK által felhasznált egyik legfontosabb alapanyag a vegyipari benzin, melynek ára szorosan leköveti az olajárak alakulását. Az olajár zuhanásával a vegyipari benzin ára is jelentősen csökkent, s bár a TVK végtermékeinek ára is visszaesett, összességében ennek mértéke elmaradt az alapanyagárak csökkenésétől. Mindezek következtében a TVK számára legfontosabb polimer termékek teljes (monomer termelést is magába foglaló) árrései hatalmasat ugrottak a negyedévben.

2. Devizaárfolyamok: a dollár masszívan erősödő trendben van az euróval szemben, ez a folyamat mind a tavalyi negyedik negyedévben, mind a folyó negyedév eddig eltelt részében látványos volt. A dollárerősödés a vegyipari tevékenység teljesítményét kedvezőtlenül érinti, mivel az alapanyagok (vegyipari benzin, gázolaj) árai dollárban, a végtermékek árai pedig euróban vannak meghatározva.

TVK butadién üzem beruházás


A butadién üzem szerelési munkálatai a végéhez közelednek. A gépészeti, villamos és műszeres munkák és az üzem kiegészítő létesítményeinek jelentős része is elkészült. Az üzembe helyezési munkák után a cél a termelés megkezdése 2015 második negyedévében.

A TVK beruházásai a tavalyi évben összességében 31,5 milliárd forintot tettek ki, ebből 23,5 milliárdot fordítottak a butadién üzem megvalósítására.

Admin
2015.02.24.