Tőkecsökkentés a Magyar Suzukinál

2015-06-05 17:45:30
A Suzuki Motor Corporation és a Magyar Suzuki Zrt. részvényesi közgyűlése úgy döntött, hogy 156 millió euró értékű tőkecsökkentést hajt végre a magyar leányvállalatnál.


Az Suziki a magyar cégnél több mint 20 év alatt felhalmozódott tőke átcsoportosításával más gyáregységeiben kíván fejlesztéseket megvalósítani. A Magyar Suzuki Zrt. a tőkecsökkentés után is erősen túltőkésített marad, a saját tőke bőven a mérlegfőösszeg 50 százaléka fölött marad, ami ebben az ágazatban kiemelkedő likviditást jelent.

A tőkecsökkentés arányosan érinti az eredménytartalékot, a tőketartalékot és a részvények értékét, és összességében 30 százalékkal csökkenti a társaság jegyzett tőkéjét. A jegyzett tőke közel 303 millió euróról nagyjából 213 millió euróra csökken úgy, hogy az eredménytartalék 218 millió euróról 153 millió euróra, a tőketartalék pedig 4,6 millió euróról 3,3 millió euróra mérséklődik.

Mindezek eredményeként a társaság saját tőkéje 156 millió euróval csökken, miközben részvényeinek névértékét 37 euróról 26 euróra szállítják le. A társaság befektetett tőkéje a tranzakció után is csaknem tízszerese marad az eredeti tőkebefektetés értékének.

A Magyar Suzuki Zrt. az SX4 S-CROSS és a Vitara gyártásakor is több száz millió eurós beruházást valósított meg, a futó projektekhez szükséges fejlesztésekre pedig továbbra is elegendő tartalék áll rendelkezésre. A társaság jelenleg két műszakban termel, és három modellt állít elő. Ezek közül az új Vitarából - komoly világpiaci siker és növekvő kereslet esetén - a mainál lényegesen nagyobb gyártási darabszámra is szükség lehet, ám ezt a gyár saját kapacitással, akár pluszműszak beállításával képes kielégíteni.

Admin

2015-06-05