A MOL-csoport első féléves eredményei

2015-09-07 10:43:14
A MOL-csoport nyilvánosságra hozta 2015. második negyedéves és féléves pénzügyi eredményeit. 2015 első hat hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 1,2 Mrd dollárt ért el, így a MOL felfelé, 2,2 Mrd dollárra módosította idei célját. A MOL-csoport minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el, mivel a Downstream teljes mértékben kihasználta a kedvező külső környezetet.

2015 első hat hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 1,2 Mrd dollárt ért el, ami jó előjel a felfele módosított 2,2 Mrd dolláros idei cél elérése szempontjából. Az organikus CAPEX költés 557 millió dollárt tett ki az első két negyedévben és a működési cash-flow (működő tőke változások nélkül) jóval meghaladta az organikus költéseket. Ez a jelenlegi üzleti környezetben kiváló eredmény.

Az Upstream speciális tételek nélküli EBITDA 114 Mrd Ft-ot ért el 2015 első félévében, ami 27 Mrd Ft-os csökkenés az előző év hasonló időszakához képest. Az átlagos napi szénhidrogén termelés 8%-kal nőtt a tavalyi 1. félévhez képest, 103,5 ezer hordót ért el. Az érett mezőket magába foglaló kelet-közép-európai régióban is 4% termelés-növekedést értünk el, elsősorban sikeres kútoptimalizálási programjaink megvalósításának, új tengeri kútjainknak, valamint a készletek felgyorsított termelésbe állításának köszönhetően.

Az első félévben a Downstream újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA négyszeresre, 202 Mrd Ft-ra nőtt. Minden szegmens jelentősen javította hozzájárulását a csoport eredményéhez. A Finomítás és a Petrolkémia tiszta EBITDA ötszörösére nőtt, utóbbi a teljes Downstream eredmény 35%-át tette ki. A kedvezőbb margin környezet mellett a rekord magas eredmény elérésében szintén jelentős szerepet játszottak a növekvő piaci kereslet és folyamatos hatékonyságjavító intézkedéseink.

2015 első félévében elsősorban a javuló Downstream eredmény hatására a MOL-csoport 313 Mrd Ft-os működő tőke változása előtti működési cash-flow-t ért el, amely 55%-kal haladja meg a 2014-es hasonló időszaki értéket. Az eladósodottság kis mértékben, 18,4%-ról 21,4%-ra nőtt az időszak végére.

A második negyedévet tekintve a MOL-csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 180 Mrd Ft-ot ért el, ami minden idők legjobb csoport szintű eredménye. A Downstream üzletág eddigi legjobb negyedévét teljesítette, hozzájárulása a társaság tiszta EBITDA-jának több mint kétharmadát tette ki.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „A MOL-csoport minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el. Arra számítunk, hogy a 2015-ös tisztított EBITDA jelentősen, 10%-kal, meghaladja a korábbi várakozásainkat és eléri a 2,2 Mrd dollárt. Ez azonos a 2014-es teljesítményünkkel. A tartósan kedvezőtlen olajárkörnyezetet figyelembe véve ez óriási teljesítmény, amely kiválóan szemlélteti integrált üzleti modellünk sikerességét.

Büszkék vagyunk a Downstream csapatra, amely minden idők legjobb eredményét érte el. Mindez bizonyítja, hogy kiváló pozícióban vagyunk a downstream szektor nyújtotta lehetőségek kihasználásához és hűen tükrözi hatékonyságjavító intézkedéseink megvalósításának sikerességét.

Mindeközben annak érdekében, hogy biztosítsuk a hatékony tőkeallokációt, tovább folytatjuk beruházásaink felülvizsgálatát. Jelenleg hozzávetőleg 1,3 Mrd dollár organikus kiadást várunk 2015-ben. Fenntartjuk a kiváló készpénztermelő képességet és megőrizzük stabil pénzügyi pozíciónkat, amely alapvető versenyelőnyt biztosít számunkra a jelenlegi, ingadozó iparági környezetben.”

Simola József, a MOL-csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettesének értékelése megtekinthető a www.molgroup.info oldalon.