Műanyag hulladékból repülő üzemanyag

2013-03-14 06:58:41
Kizárólag műanyag háztartási hulladékból készült üzemanyaggal tervez 16 800 km-es repülést egy brit pilóta.

Cessna 172 típusú kisrepülőjén 5 nap alatt próbál eljutni Sydneyből Londonba kizárólag műanyag hulladékból készített üzemanyagot használva júliusban egy 41 éves brit pilóta. A szükséges, 4500 liter kerozint egy forradalmi eljárással 5 tonna műanyag szemétből állítja elő a dublini Cynar cég. Az üzemanyagot kizárólag nem újrahasznosítható műanyagból gyártják, amely egyébként csak a hulladéklerakóban végezhette volna. Az alapanyag nemzetközi szemétadakozásból jön össze, azokból az országokból érkezik a hozzájárulás, ahol a férfi útja során leszáll pihenni, illetve tankolni.

A vállalkozás célja egyrészt az így előállított üzemanyag tesztelése, amelyet korábban repülőgépekben nem, csak autókban próbáltak, másrészt felhívni a figyelmet az új, környezetkímélő technológiákra, illetve a szemétfelhasználás lehetőségeire.

Magyarországon is létezik már a technológia, mellyel a szemétből katalizátoros hőbontással tiszta olajat állítanak elő. A Gerencsér Gábor és Sárközi Imre nevével fémjelzett eljárás új utat nyithat a hulladékkezelésben.

http://www.telegraph.co.uk/

Admin
2013.03.14.