Autoliv üzembővítés Sopronkövesden

2015-02-24 07:51:56
A kormány 1,5 milliárd forint egyedi kormánydöntésen alapuló támogatással segíti az Autoliv Kft. beruházását. Ennek köszönhetően 700 új munkahely jön létre az Európa legnagyobb biztonságiöv-gyárának számító sopronkövesdi üzemben. A fejlesztéssel a termelési kapacitás megduplázódik

A folyamatosan növekvő piaci igények legmagasabb színvonalú kiszolgálása érdekében az Autoliv Kft. tovább fejleszti a sopronkövesdi gyárat. A 11 milliárd forintos beruházás során a jelenlegi 19 ezer nm-es gyártócsarnok mellé felépül egy 15.000 nm-es egység is, ami 700 embernek ad majd új munkát. A bővítést a magyar kormány 1,5 milliárd forinttal támogatja, melyet hétfőn jelentett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Frank Kohrs, az Autoliv európai biztonságiöv-gyártásért felelős alelnöke Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen elmondta, hogy "Az Autoliv új, tizenegy milliárd forintos beruházása hozzájárul a teljes magyar nemzetgazdaság sikeréhez."

Frank Kohrs, az Autoliv európai biztonságiöv-gyártásért felelős alelnöke a bejelentés során kiemelte: "Magyarországi gyárunk részesedése jelentős az Autoliv európai biztonságiöv-gyártó kapacitásán belül. A gyár kiemelkedő minőségű biztonsági övekkel látja el a vezető európai autógyártó cégeket. Büszkeséggel tölt el minket a sopronkövesdi gyárban alkalmazott munkatársaink elkötelezett munkája, és hálásak vagyunk a magyar kormányzat támogatásáért, mely lehetővé teszi a gyár bővítését."

A számos kiválónak minősített autóipari beszállító díjjal rendelkező sopronkövesdi biztonságiöv-gyár a beruházással tovább erősíti piaci pozícióját. A bővítés 2018-as befejezésére a termelés volumene megduplázódhat, elérheti akár az évi 40 millió darab biztonságiöv-gyártását.

Az anyavállalat, a svéd Autoliv cégcsoport világszinten piacvezető az autóipari biztonságtechnika területén, mind a passzív (biztonsági övek, légzsákok, kormánykerekek és kapcsolódó elektronikai termékek), mind az aktív biztonságtechnika (radarok, éjjellátó rendszerek) tekintetében. A cégcsoport a világ 29 országában mintegy 80 gyárral rendelkezik, a régiónkban hazánkban, Lengyelországban és Romániában van jelen.

A hazai leányvállalatot, az Autoliv Kft.-t 1993-ban alapították. A Sopronkövesden működő cég több mint 20 éves történelme alatt hatalmas fejlődésen ment át, s ma már Európa legnagyobb biztonságiöv-gyárának számít. A magyar gyár vevői között megtalálható az Audi, a BMW, a Daimler, a Volvo, vagy éppen a Volkswagen is. Az Autoliv Kft. jelenleg 1760 főt foglalkoztat.

Admin
2015.02.24.